День української писемності

День української писемності

«Найбільше і найдорожче добро в кожного народу – це його мова…» - писав Панас Мирний. І це справді так. Українська мова є найціннішим скарбом нашої нації. Вона може втішити серце, загоїти душевні рани, недарма її називають солов’їною.

9 листопада вся Україна відзначає важливе свято – День української писемності та мови. Учні Глухівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №6 разом з вчителями української мови та літератури ретельно готувалися до цього дня. Класними керівниками були проведені виховні години на тему: «Якою мовою говоримо?»

Учні зранку організували загальношкільний лінгвістичний арт-моб «Плекаймо мову!». Діти поширювали крилаті вислови про рідну мову відомих українських письменників, громадських та культурних діячів, видатних історичних постатей. А ще підбирали прислів’я, приказки про мову, відгадували загадки, редагували деформовані тексти. Цим учні хотіли продемонструвати, що варто дбати про чистоту та красу рідної мови, пам’ятати про її вишуканість, гармонійність та милозвучність.

У актовій залі школи відбувся презентаційний меседж «Рідна мова чиста, як роса…». Старшокласники презентували відеоматеріали та розповіли про тернистий шлях нашої мови, історію її виникнення, читці декламували вірші (конкурс «Як парость виноградної лози, плекайте мову»), акцентуючи увагу своїм виступом на важливості української мови в сучасному житті. Згадали події, коли українська мова і писемність заборонялась, закривались школи, бібліотеки, припиняли роботу друкарні. Організатори намагались зацікавити молодших учнів вивчати та берегти рідну мову.

Завершальним патріотичним акордом меседжу було душевне виконання пісні «Мова єднання». Українська мелодія запалила своєю енергетикою весь зал. Свято рідної мови вдалося змістовним та цікавим. Учні ще раз переконалися, що рідна мова – це «мова єднання», братньої любові та поваги, взаємопідтримки й розуміння.

Традиційно цього дня учні написали XVIII Всеукраїнський радіодиктант національної єдності. Цю акцію започатковано з 2000 року. Відтоді щороку всі охочі можуть взяти участь у написанні радіодиктанту та не стільки з´ясувати, чи добре знають українську мову, як продемонструвати єдність з усіма, хто любить і шанує українське слово.

Найкращі мовознавці школи взяли участь у І етапі Міжнародного конкурсу ім.Петра Яцика. Дітям було цікаво перевірити свої знання та вміння володіти рідним словом.

Галерея "День української писемності та мови - 2018"

Кiлькiсть переглядiв: 219

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.